گفتاردرمانی در کودکان
گفتاردرمانی در کودکان که توسط متخصصان گفتاردرمان انجام میشود, یکی از شاخه های توانبخشی میباشد که کودکان دارای اختلالات گفتاری و زبانی را ارزیابی میکنند و برنامه درمانی متناسب و شخصی سازی شده را برنامه ریزی و اجرا میکنند. در کل هدف از گفتاردرمانی در کودکان, کمک به کودکان در جهت بهبود کیفیت ارتباط و گفتار و زبان میباشد. گفتاردرمانی, مشکلات گسترده ای در کودکان را پوشش میدهد؛ از جمله تاخیر در صحبت کردن, مشکلات لکنت زبان, اختلالات تلفظ, طیف اوتیسم, انواع سندروم ها, مشکلات درک زبان, جمله بندی ضعیف, اختلالات صدا, اختلالات بلع و مشکلات بدغذایی و …
روند جلسات گفتاردرمانی به این صورت است که ابتدا درمانگر ارزیابی های اولیه و تاریخچه گیری را اجرا میکند, اختلال را تشخیص میدهد, برنامه درمانی را متناسب با مشکل فرد طراحی میکند و جلسات درمانی شروع میشوند, همچنین مشاورات لازم به خانواده نیز داده میشود. گفتاردرمانی در کودکان از سن نوزادی تا هر سنی که کودک نیازمند دریافت خدمات برای بهبود کیفیت ارتباط باشد, قابل انجام میباشد؛ اما نکته ای که قابل ذکر است, سن طلایی مراجعه میباشد که هر چه سریع تر و به محض مشاهده مشکل به گفتاردرمانی مراجعه کنید, احتمال اینکه درمان بهتر و سریع تر داشته باشید خیلی بیشتر میشود.
سن مناسب شروع گفتاردرمانی
زمانی که والدین و اطرافیان کودک متوجه شوند که کودک در گفتار و زبانش و یا بلع دچار مشکل یا تاخیر میباشد, باید در اسرع وقت به گفتاردرمانی مراجعه کنند. اگر کودک کلمات کمی نسبت به سنش میگوید یا درک دستورات متناسب با سن را ندارد, اگر از نظر تلفظ دچار مشکل است و وضوح گفتار پایینی دارد و دیگران متوجه حرف های کودک نمیشوند, اگر لکنت زبان دارد و علائم لکنت را نشان میدهد, اگر دچار اختلالات یادگیری در مدرسه میباشد, اگر دچار اوتیسم یا انواع سندروم های خاص میباشد, اگر دچار مشکل بدغذایی و یا بلعیدن میباشد, باید به گفتاردرمان مراجعه کرد و ارزیابی شد و در صورت نیاز درمان لازم را دریافت کرد.
گفتاردرمانی برای کودک 2 ساله
کودکان در سن 2 سالگی باید توانایی گفتن جملات ساده و کوتاه دو کلمه ای داشته باشند. در این سن باید دستورات ساده را متوجه بشوند و درک داشته باشند. واژگان بیانی کودک در این سن حدودا باید شامل 50 تا 100 کلمه و یا بیشتر نیز باشد, همچنین خزانه واژگان درکی 300 کامه یا بیشتر باشد. معمولا 5 عضو از بدن خود را میشناسند, برخی اشیا و اسباب بازی های آشنا را به درستی میگوید, از سوال “این چیه؟” زیاد استفاده میکندو .. پس چنانچه کودک کلمات را نامفهوم میگوید یا دستورات ساده را متوجه نمیشود, بهترین کار مراجعه به گفتاردرمانی و ارزیابی توسط گفتاردرمانگر میباشد و در صورت نیاز مشاورات لازم به خانواده ارائه میشود و درمان لازم انجام میشود. هر چقدر سریع تر و در تایم طلایی مراجعه شود, کودک دچار تاخیر کمتر میشود و درمان بهتر پیش میرود.
گفتاردرمانی در تاخیر گفتاری
اگر کودک شما نسبت به همسالانش دیرتر شروع به گفتار کرده است و یا مهارت های گفتاری زبانی اش از حد انتظار پایین تر باشد و خزانه واژگان بیانی و درکی محدود, جمله بندی های ضعیف, نامفهوم بودن حرف ها و واضح نبودن گفتار را داشته باشد, ممکن است دچار تاخیر گفتاری و زبانی باشد و باید ارزیابی توسط متخصص گفتاردرمان انجام شود. امروزه معمولا کودکان به دلیل صرف زمان زیادی برای تماشای تلویزیون و دیدن برنامه کودک و همچنین نداشتن ارتباطات در بافت طبیعی, معمولا دچار تاخیر های گفتاری میشوند و چنانچه تایم تماشای تلویزیون بیش از اندازه باشد؛ ممکن است کودک علائم شبه اوتیسم را نشان دهد که به اصطلاح “بیبی دیجیتال ” گفته میشود و کودک در ارتباطات نیز به مشکل برمیخورد که باید در اسرع وقت و هرچه سریع تر به گفتاردرمان مراجه کرد و مشاورات لازم و درمان را دریافت کرد تا از تاخیر های جدی تر جلوگیری شود.
گفتاردرمانی در کودکان اوتیسم
کودکانی که در طیف اوتیسم قرار دارند, معمولا در ارتباطات گفتاری و غیر گفتاری دچار اختلال و تاخیر هستند. این کودکان در بیان احساسات و نیاز هایشان دچار مشکل هستند. معمولا استفاده محدود و یا غیرمعمولی از زبان دارند و تکرار طوطی وار دارند, درک زبان سختی دارند, در شروع و حفظ مکالمه مشکل دارند و ..
گفتاردرمانی در این کودکان به تقویت مهارت های گفتاری, درمان اکو, بهبود مهارت های ارتباطی کلامی و غیرکلامی و .. میپردازد. نکته بسیار مهم در درمان اوتیسم این است که هدف فقط حرف زدن نیست بلکه هدف بهبود برقراری ارتباط میباشد و کودک بتواند ارتباط موثری را برقرار کند.
درمان مشکل بلع در کودکان
مشکل بلع در کودکان دلایل مختلفی دارد همچون مشکلات عصبی, عضلانی, رفتاری و .. میتواند باشد. گفتاردرمانگر متخصص در درمان مشکلات بلع با ارزیابی تخصصی به درمان مشکل بلع کودکان میپردازد. به ارائئه تمرینات خاصی برای تقویت عضلات دهان و گلو و مری میپردازند. وضعیت مناسب بدن را هنگام غذا خوردن به خانواده آموزش میدهند, تکنیک های تنفسی و بلع را با کودک کار میکنند. چنانچه کودک شما دچار مشکلات در بلعیدن میباشد و هنگام خوردن و آشامیدن سرفه میکند و کاهش وزن دارد و یا غذا را در دهان خود نگه میدارد, باید برای درمان این مشکل به گفتاردرمانی مراجعه کنید.
گفتاردرمانی لکنت زبان در کودکان
لکنت زبان یکی از اختلالات شایع در کودکان است که معمولا در سن 2 تا 6 سالگی شروع میشود و در این سن نیز دقیقا کودک در حال یادگیری مهارت های زبانی پیچیده میباشد. علائم لکنت زبان, شامل تکرار, کشیده گویی, قفل, اجتناب و .. میباشد که در هر کودک شدت این علائم و اینکه کدام علامت بروز کند میتواند متفاوت باشد. گفتاردرمانی موثرترین راه درمان لکنت زبان در کودکان میباشد و به کودکان کمک میکند تا کیفیت گفتار خود را بالا ببرند و همچنین مشاورات لازم به خانواده نیز داده میشود. گفتاردرمانی با آموزش تکنیک ها و درمان های کاهش لکنت, کاهش اضطراب و افزایش اعتماد به نفس, تنظیم ریتم گفتار, آموزش والدین و ارائه مشاورات لازم و .. به کاهش شدت لکنت و رسیدن کودک به گفتار روان و بدون لکنت کمک میکند.
نکته بسیار حائز اهمیت در درمان لکنت این است که با مشاهده اولین علائم لکنت در کودک بهتر است به گفتاردرمان مراجعه کنید؛ زیرا درمان لکنت زبان هر چه سریع تر شروع شود, بهبودی بهتر و در زمان کمتری اتفاق می افتد.
نقش والدین در گفتاردرمانی کودکان
نقش والدین در گفتاردرمانی کودکان بسیار کلیدی و اساسی میباشد و درمان گفتاردرمانی فقط محدود به کلینیک نیست؛ از آنجایی که بیشترین تاثیر گفتاردرمانی زمانی است که والدین نیز تمرینات و تکنیک ها درمانی که گفتاردرمان آموزش میدهد را در منزل تکرار و تمرین میکند. والدین برای گرفتن بهترین نتیجه ممکن باید با گفتاردرمان همکاری لازم را داشته باشند و به توصیه ها و مشاورات وی گوش دهند و همچنین در خانه تمرینات را انجام دهند. والدین باید صبور باشند و مدام تصحیح مکرر نداشته باشند و گوش دادن فعالانه به کودک خود را تمرین کنند و همچنین بتوانند اضطراب خود را کنترل کنند. در کل در نظر داشته باشید که حضور فعال والدین و همکاری با درمانگر, بهبودی و پیشرفت را چندین برابر کرده و سریع تر روند درمان طی میشود.
تمرینات گفتاردرمانی در منزل
برای هر اختلالی تمرینات مختلفی وجود دارد که گفتاردرمان هر جلسه به شما تمرینات را ارائه میدهد؛ اما در کل یکسری نکات را حین انجام تمرینات در نظر داشته باشید: تمرینات کوتاه باشند مثلا در تایم های 5 تا 10 دقیقه در روز چندین بار تکرار شود و برای کودک جالب و جذاب باشد و تمرینات اجبار برای کودک نباشد. خود والدین نیز باید الگوی مناسبی برای کودکان باشند و از نظر گفتاری واضح و آرام صحبت کنند. بهترین نتیجه از تمرینات گفتاردرمانی زیر نظر متخصص گفتاردرمان انجام میشود زیرا تمرینات برای هر اختلال و سنی کاملا متفاوت میباشد.
هزینه جلسات گفتاردرمانی
هزینه جلسات گفتاردرمانی توسط معاونت درمان کشور هر ساله اعلام میشود و بستگی به اینکه جلسات انفرادی یا گروهی تشکیل شود و اینکه در چه محیطی برگزار شود برای مثال در منزل باشد یا در کلینیک هر ساله متفاوت میباشد. معمولا هزینه جلسات گفتاردرمانی در شهر های مختلف ممکن است متفاوت باشد و همچنین باتوجه به تایم جلسات که نیم ساعت یا 45 دقیقه یا 1 ساعت است, متغیر است. همچنین هزینه درمان در مراکز دولتی و خصوصی متغیر میباشد. برخی از بیمه های تکمیلی, هزینه های گفتاردرمانی و کاردرمانی را پوشش میدهند و برای اطلاع از این موضوع با شرکت بیمه خود تماس بگیرید تا مطلع شوید.
مرکز تخصصی گفتاردرمانی کودکان تهران
در شهر تهران, مراکز مختلفی برای درمان اختلالات گفتاری و زبانی در کودکان میباشد که خدمات کاملا تخصصی برای تمامی اختلالات ارائه میدهند و با توجه به منطقه ای که در آن زندگی میکنید میتوانید بهترین کلینیک مورد نظر را انتخاب کرده و مراجعه کنید. کلینیک گفتاردرمانی و کاردرمانی مانا به ارائه خدمات تخصصی و شخصی سازی شده با توجه به مشکل کودک شما به ارائه خدمات میپردازد, همچنین کلینیک مانا با داشتن کادری بسیار تخصصی و با تجربه در زمینه تمامی اختلالات گفتاری, آماده خدمت رسانی به شما عزیزان میباشد.
جمع بندی مطالب
در این مقاله سعی داشتیم شما عزیزان را با گفتاردرمانی در کودکان آشنا کنیم. اینکه گفتاردرمانی برای چه اختلالاتی در کودکان به کار میرود و در چه سنی بهترین نتیجه را میگیرید, مورد بحث واقع شد. اهمیت نقش والدین در گفتاردرمانی و تمرینات داخل منزل گفته شد و اینکه هزینه جلسات گفتاردرمانی نیز توضیح داده شد. مرکز تخصصی گفتاردرمانی و کاردرمانی مانا آماده خدمت رسانی به شما عزیزان میباشد.